Skip to content Skip to navigation
Торино, 21 ноември 2023 година

Кога Фиат Тополино го сретнува Мики Маус, се случува магија

  • Фиат оддава почит за стогодишнината на Дизни: пет уникатни изведби на Фиат Тополино, четири дизајнирани во Стилскиот Центар на Фиат, инспирирани од креативците на Дизни и една со учество на уметникот на Дизни, Џорџо Кавацано.
  • Приказна која датира од 30-тите: Тополино е италијанското име за Мики Маус и е името на првиот иконски Фиат Денес, Тополино е името на новиот електричен четирицикл.
  • Настанот (LINK) го водеа Оливие Франсоа, извршен директор на ФИАТ и маркетинг директор на Стелантис и Даниел Фриго, менаџер на компанијата Волт Дизни за Италија и Турција и шеф на студиото во Италија.
  • За прославата на Тополино и Фиат Тополино, ќе биде поставена изложба на овие 5 уникатни модели во соработка со Пинакотеката Ањели на северната рампа на зградата во Лингото.

ФИАТ оддава почит на 100-годишнината на Дизни со уникатен подарок, создавајќи пет уникатни тематски примероци на новиот Фиат Тополино  посветен на Мики Маус.

Презентацијата на петте уникатни Фиат Тополино  се одржа во Куќата на 500, на четвртиот кат на престижната Пинакотеката Ањели, неповторлив настан, фасцинантно патување помеѓу уметноста и историјата, по повод 100 години Дизни, 95 години Мики Маус и стогодишнина од Лингото.

Оливие Франсоа, извршен директор на ФИАТ и маркетинг директор на Стелантис, изјави: „Приказните за ФИАТ и Дизни имаат силни корени, и двете слават 100 години и се испреплетени една со друга. Истото важи и за Мики Маус, иконата на Дизни и првиот Фиат 500, кои со децении ги инспирираа уметниците, уличната уметност и модата. Имаме многу повеќе заедничко од името: ДНК, автентичност и едниот и другиот ја споделуваат важноста да им се донесе едноставност, топлина и радост на луѓето. И и едниот и другиот сакаме да му покажеме на светот, и иднината, со насмевка и со оптимизам и да зборуваме пред помладата публика. Затоа, новиот Фиат Тополино ќе има важна улога во овој контекст, всушност тој е создаден за да им донесе на луѓето електрична мобилност со „насмевка“. Денес сум горд што можам да го претставам нашиот придонес во оддавањето почит на иконскиот лик на Дизни кој го даде своето име на нашиот Тополино во 1930-тите.”

Даниел Фриго, менаџер на компанијата Волт Дизни за Италија и Турција и шеф на студиото во Италија, изјави: “За нас е навистина чест да се биде дел од неверојатната италијанска креативност и култура. Оваа љубов кон Италија нè инспирираше да воспоставиме односи засновани на почит и доверба и со Италијанците и со ФИАТ. Навистина нѝ е чест што можеме да ја прославиме нашата 100-годишнина со овој магичен момент што ги обединува ФИАТ и Мики Маус уште еднаш, во духот на креативноста и врската на пријателството.

За да ја прославиме извонредната соработка, избравме да го надминеме вообичаениот автомобилски настан, давајќи живот на еден ангажиран проект во кој се гледа соработката на два тима дизајнери со различни вештини. Заедно, тие се забавуваа создавајќи нешто магично, трансформирајќи го „Мики Маус“

во вистинска муза. Еднократните примероци на Фиат Тополино претставуваат евокативно патување низ времето и уметноста, од настанувањето на едниот и другиот Тополино до денес. Целта беше да се создаде нешто иконско што ќе ги комбинира силните страни на две икони.

За да ги прославиме Тополино и Фиат Тополино, на северната рампа во зградата Лингото ќе биде поставена изложба на овие 5 уникатни модели во соработка со Пинакотеката Ањели. Посетителите на трговскиот центар ќе можат да одат по рампата и да се восхитуваат на 5-те Фиат Тополино додека се движат по Патеката на 500. Изложбата е посветена на креативноста и популарната култура.

Трансформирајќи ја инспирацијата на креативците на Дизни во чиста автомобилска креативност, Стилскиот Центар на ФИАТ им даде на четири од петте Фиат Тополино „втора кожа“ дизајнирана така што ќе ја изрази секоја страна на Тополино (Мики Маус). Петтиот уникатен примерок беше дизајниран благодарение на специјалната соработка со уметникот на Дизни, Кавацано.

Заедно за славеничкиот дизајн на Кавацано, секој од петте примероци на Фиат Тополино е поставен во посебен уметнички став и амбиент, во четири кружни теми: историска, модерна, улична и апстрактна.                                  

Приказната поаѓа од историската инспирација што ја црпи од графиката на пионерскиот краток филм на Дизни насловен „Steamboat Willie“. Ова дело, признато од јавноста, воведе револуција: синхронизација на звукот со анимација, а потоа стана бесмртна со влегувањето во MoMA во Њујорк.                        

На модерниот дизајн, инспириран од модерната уметност, се издвојува дезен со иницијали на Мики Маус. Дава чувство на позитивна енергија и сведочи за идната визија што ја споделуваат ФИАТ и Дизни на светол, колоритен и оптимистички начин, истакнувајќи го статусот на икона на двата бренда и во уметноста и во модерната култура.                           

Апстрактниот дизајн оддава почит на еден друг аспект на креативноста на Дизни: начинот на кој брендот ги обновува класичните стилски идеи преку графичките допири и апстрактни симболи, подарувајќи силно забележително влијание, но и длабоко чувство на елеганција.

 

Креативноста на уличниот дизајн содржи графити во урбан стил посветени на Тополино (Мики Маус), поттикнувајќи ја веселата градска мобилност која го инспирира последното уметничко дело.

Затоа, прославите за стогодишнината на Дизни и Лингото претставуваат заеднички напор да се оддаде почит на две иконски фигури: и двете мали по раст, но полни со голем шарм. Почитта се материјализира преку создавање на пет уникатни модели, дизајнирани како роденденски подарок за Дизни. Овие уметнички дела се дизајнирани да ја нагласат магичната атмосфера околу две икони кои оставиле неизбришлива трага во историјата на нивниот свет, подарувајќи им соништа на луѓето во името на „Тополино (Мики Маус)“.

Торино, 21 ноември 2023 година

ФИАТ

ФИАТ, основана во Торино во 1899 година, е еден од најстарите производители на автомобили во светот со над 120 години традиција во дизајнирање и производство на мали и средни автомобили. Амбасадор на „Made in Italy“ и израз на едноставни и одржливи решенија дизајнирани за секого, ФИАТ сака да ја донесе новата Dolce Vita на светот на живописен и радосен начин.

ФИАТ е светски бренд со приближно 1,2 милиони продадени возила во 2022 година и е број еден во рамките на Стелантис во однос на обемот на продажба. Лидер во продажбата во 3 земји: Бразил, Италија и Турција - во 3 различни региони - каде што, Strada, Panda и Tipo се најпродавани автомобили.

ДНК-та на ФИАТ, „Одржливо е само кога е одржливо за сите“, се рефлектира во гамата што ќе продолжи да расте во наредните години.

Компанијата Волт Дизни EMEA

Компанијата Волт Дизни, заедно со нејзините подружници и филијали, е водечка меѓународна компанија за разновидна семејна забава и медиумска компанија, составена од три основни деловни сегменти: Дизни Entertainment, ESPN и Дизни Parks, Experiences and Products.

Компанијата Волт Дизни Италија е основана во 1938 година и е првата меѓународна подружница на Дизни во светот. Брендот Дизни отсекогаш имал силен афинитет кон италијанската култура и токму затоа неговата перципирана вредност кај нас е една од највисоките во светот.