Новиот 500 беше избран за „Најдобар мал електричен автомобил“ на What Car? Electric Car Awards 2022 втора година по ред

Новиот 500 беше избран за „Најдобар мал електричен автомобил“ на What Car? Electric Car Awards 2022 втора година по ред

Новиот 500 ја освои престижната титула доделена од магазинот What Car? благодарение на дизајнот, перформансите и привлечната цена.

За само две години, Новиот 500 беше избран од над 100.000 купувачи и освои 33 награди во девет земји, што го прави најнаградуваниот модел на FIAT досега.

Во првите седум месеци од 2022 година, Новиот 500 е најпродаваното електрично возило во Италија и Германија и е позициониран на подиумот во Франција и Европа.

Втора година по ред, Новиот 500 ја освојува титулата „Најдобар мал електричен автомобил“ на What Car? Electric Car Awards 2022. Жирито го награди автомобилот за неговите извонредни перформанси, привлечната цена и иконскиот дизајн.

Оливие Франсоа, извршен директор на FIAT и Стелантис Глобал прокоментира: «Би сакал да се заблагодарам на престижното списание What Car? за ова признание. Освојувањето на наградата втора година по ред нè прави уште погорди и добиваме поголемо значење, имајќи предвид дека пазарот на електрични возила бележи континуирано лансирање на нови модели и најсовремени технологии. Новиот 500 го потврдува постигнатиот успех и престижната титула.

Денес, гамата на Новиот 500 вклучува 33 меѓународни награди доделени од јавноста и индустриските експерти од девет земји. Успех поддржан од брилијантните продажни резултати: за само две години, беше избран од над 100.000 купувачи ширум светот; тоа е најпродаваното електрично возило во Италија и Германија и е позиционирано на подиумот во Франција и Европа. Наскоро, врвот на нашата стратегија за електрификација, Новиот 500 ќе пристигне во САД, со што ќе го продолжи своето глобално патување надвор од Европа, откако ќе ги допре Блискиот Исток, Бразил и Јапонија».

Стив Хантингфорд, уредник на What Car?, изјави: «Новиот Fiat 500 ја елиминира идејата дека малиот електричен автомобил треба да изгледа секојдневно или да има скромно чувство. Покрај тоа, има атрактивна цена и ниту еден ривал не може да се справи со градскиот сообраќај како што тоа го прави Новиот Фиат 500, предизвикувајќи насмевка на лицето на возачот. Накратко, овој автомобил совршено го отелотворува она што се очекува од модерното средство за градски транспорт».

Ви треба информација? Разговарајте со нас