ТЕХНОЛОГИЈА

Зад воланот на Новиот 500 технологијата е осмислена за да ја подобри твојата безбедност и да ти овозможи уживање во времето поминато во возење.

КОЧИ НАМЕСТО ТЕБЕ

Уште поголема безбедност за тебе, каде и да возиш: со брзина помала од 130 km/h, Новиот 500, автоматски прикочува доколку наидеш на препрека, како што е друго возило, велосипедист или пак пешак. Сензорот,
преку звучен сигнал и сијаличката која ќе се појави на инструмент-таблата го предупредува возачот дека наидува на препрека. Доколку возачот не реагира, системот автоматски кочи, со што избегнува судир со препреката.

ТЕ ДРЖИ БУДЕН/БУДНА

Заморот повеќе не претставува проблем: Новиот 500 ќе ти помогне да останеш буден/будна зад воланот. Системот, преку реакциите на возачот,ја утврдува неговата будност и доколку утврди доцнење на реакција, излегување од коловозна лента, предупредува и препорачува одмор. Возачот се предупредува преку звучен сигнал и визуелен приказ на инструмент-таблата.

ТЕМПОМАТ

Одржувај контрола врз идеалната брзина: доволно е да ја поставиш саканата брзина и Новиот 500 ќе ја одржува во текот на возењето.

ТЕ ОДРЖУВА ВО КОЛОВОЗНАТА ЛЕНТА

Вози во коловозната лента , потполно безбедно: Новиот 500 ти помага да не излегуваш несакано од коловозната лента. Те одржува во рамките на коловозните линии така што дејствува врз воланот и те заштитува од останатите
учесници во сообраќајот. Доколку системот открие ненамерно излегување на возилото од коловозната лента, го предупредува возачот преку визуелен и звучен сигнал, како и преку вибрирање на воланот, за да овозможи спротивно вртење од несаканото.

ПОВИК ПРИ НЕЗГОДА Постојано покрај тебе

Постојано покрај тебе, пред сè во случај на незгода. При активирање на воздушните перничиња, соодветниот систем автоматски активираповик кон бројот 112. Во истиот момент се пренесуваат координатите на местоположбата на автомобилот, како и состојбата во која се наоѓа, со што овозможува брза интервенција на соодветните служби. Инаку, постои и копче ЅОЅ, сместено спроти внатрешниот ретровизор, коешто може да се користи при каква и да е незгода. *

* Системот се активира само во случај на сериозна незгода и при активирање на воздушните перничиња.

ИНФОРМИРАЊЕ И ЗАБАВА

Новиот систем за информирање и забава Cinerama на Fiat 500 со екран од 10,25”, е секогаш добро видлив пред тебе. Ултрабрзиот Bluetooth се прилагодува на сите мобилни телефони и за помалку од 5 секунди од отворањето на вратите.Опремен со интуитивен интерфејс, којшто може да се персонализира, овој систем му овозможува на возачот да ги организира појавите на екранот во зависност од неговите потреби. Системот за гласовна контрола овозможува уште поедноставна интеракција, со користење на реченицата “Hey Fiat”; интегрираната платформа за навигација ги покажува информациите за сообраќајот, метежот, ограничувањето на брзината, паркинзите, станиците за полнење, како и информациите за времето во одредена дестинација. 3D навигацијата може да се прикажува и на збирниот екран од 7’. Новиот 500 има и безжичен полнач за мобилен телефон, за да бидеш поврзан/а со потребното полнење.

БЕЗЖИЧЕН APPLE CARPLAY™

Поврзи го твојот iPhone со екранот на Uconnect™ од 10,25” и контролирај го Apple CarPlay™ на безжичен начин преку гласовни команди (Siri) или преку екранот на допир. Apple CarPlay™ во безжичен начин на работа е најинтелигентен и најбезбеден начин за користење на iPhone во твојот автомобил: можеш да добиеш упатства во сообраќајот, да вршиш повици, да испраќаш и примаш пораки, но и да слушаш музика од Apple Music, аудиокниги или пак подкаст, без одвлекување на вниманието од патот пред тебе.

*CarPlay, iPhone и Siri се регистрирани марки на Apple inc.

БЕЗЖИЧЕН ANDROID AUTO™

Новиот 500 е компатибилен со Android Auto™ и може да се поврзеш без кабли (co компатибилните уреди). Кога мобилниот телефон е поврзан со автомобилот, корисничкиот интерфејс ги прикажува твоите апликации на екранот Uconnect™ од 10,25“. Можеш да управуваш со музиката и контактите и, благодарение на Google Maps, можеш директно да ги проучуваш мапите и сообраќајните услови во реално време на екранот на допир и без да се одвлекува вниманието од возењето.

*Google, Google Play, Android Auto се регистрирани заштитни марки на Google LLC.

Ви треба информација? Разговарајте со нас